Maandelijks archief: november 2014

Duurzaamheid een modegril ?

Het vooruitzicht op een nieuwe wakawaka heeft me aangespoord om deze column te schrijven. Als bourgondiër had ik liever chakalaka gehad maar je kunt niet alles hebben. Voordat u vanwege erytropoëtische protoporphyrie ondergronds gaat dataminen kunt u beter eerst rustig epibreren. Dat gegoochel (of is het gegoogle?) met gegevens brengt verwarring. Yin of Yang kan helpen en anders Zen. Adem in, adem uit. Energie is het toverwoord tegenwoordig. Ziet u nog licht aan het eind van de tunnel?

De verregaande digitalisering is toegeslagen in onze hersencellen als we in ons glazen huis, ons brein, aan het e-learnen zijn. Als otaku’s dwalen we door ‘Electric Towns’ van manga’s en animés. Communicatief incapabel drukken we op een shutterball voor nog een selfie op onze smartphone. En zo zijn onze 100 % recyclebare sneakers en eco-vriendelijke, afbreekbare kurktassen toch vereeuwigd. Contradictio in terminis.

Duurzaamheid is niet goedkoop. Het woord zegt het al. Niet alleen de boerderijen in Groningen moeten gestut worden voor de aardbevingen veroorzaakt door de gasboringen. Ook de Nederlandse politiek hangt in de steigers. De lucht is uit de windmolenparken in de Noordzee. Met co2 vervuilde wolken blokkeren de zonnestralen die hun weg zoeken naar de met subsidie aangeschafte zonnepanelen. Bijtelling, belastingaftrek, naheffing. Delen is vermenigvuldigen met het omgekeerde.

Door eco-effectieve productieprocessen wordt afval in een oneindige kringloop van wieg tot wieg tot voedsel gevormd. Dromen voor dwazen. Ons pensioengat moet worden aangevuld door een moestuin. De kern(energie) van de zaak is big business. Hoe je ook tegen de nieuwste business modellen aan kijkt, ze blijven te dun. Graatmagere paspoppen die als digitale robots met een sillywalk naar het eind van de catwalk paraderen. Hun nietszeggende blik gericht op een denkbeeldige horizon. Er kan geen lachje af. Plezier in het werk? Nee, de business modellen zijn puur zakelijk !

2e/3e plaats bij columnwedstrijd over duurzaamheid van Radboud Universiteit voor het Nieuwe Business Modellen Symposium van 13 november http://www.duurzamecolumnwedstrijd.nl/